MAKANAN TRADISIONAL MELAYU
Saturday, August 9, 2008
Serunding merupakan sejenis masakan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala berminyak (terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama. Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dan lain-lain lagi.
Contoh gambar-gambar serunding :
♥ makanan KUCINTA !
PENAFIAN
-
KATA-KATA MANIS
PROFIL
WHITLEY SECONDARY SCHOOL
2008
Dayang 3e3
Nurul Atiqah 3e1
Maswiyah 3e2
Andhika 3e1
Firdaus 3e4
LELAMAN WEB LAIN